Er gaat iemand dood

Als er iemand dood gaat, is dat natuurlijk heel verdrietig. Soms gaat het om je vader of moeder, of je broer of je zus. Of om iemand anders waarvan jij geld erft. Hoe vervelend het ook is, er meten dan wel wat dingen geregeld worden. Wij helpen je daarmee.

Om te beginnen moeten we wel weten dat er iemand is overleden. Jij kan ons dat doorgeven, of je begeleider, een familielid of een bekende. Wij vragen dan wie de begrafenis en zo regelt. Daar nemen we dan contact mee op.

Je hebt nog wel andere familie

Het kan zijn dat er iemand doodgaat, maar dat je nog wel een broer, zus of vader of moeder hebt. Meestal regelt die dan de begrafenis en zorgt hij of zij voor alle dingen die er moeten gebeuren. Zoals bijvoorbeeld de erfenis: de verdeling van het geld en de bezittingen van het overleden familielid. Je broer, zus, vader of moeder laat ons weten hoeveel dat is. Dat moet wel officieel, met een ‘verklaring van erfrecht’. Zo’n verklaring komt van de notaris. Wij ondertekenen deze voor je, omdat wij je bewindvoerder zijn.

Je erfenis krijg je niet meteen. Dat kan soms wel een paar maanden duren. Eerst moet alles van het overleden familielid worden geregeld. Misschien moet er een huis worden verkocht. Of andere dingen die geld waard zijn. En er moet in ieder geval nog een belastingaangifte worden gedaan. Je erfenis wordt gestort op je beheerrekening. We kijken dan of we je budgetplan moeten aanpassen. Dat overleggen we met je.

Je bent het enige familielid

Het kan ook gebeuren dat je geen broers en zusters of vader en moeder meer hebt. Dat is extra verdrietig. En ook extra ingewikkeld. Want als dit gebeurt, dan moet jij eigenlijk alle dingen regelen. De begrafenis, het leeghalen en misschien wel het verkopen van het huis, de erfenis. En nog veel meer. Omdat wij je bewindvoerder zijn, doen we dit samen.

We berekenen onze uren

Het regelen van alle dingen die je moet doen als er iemand doodgaat, kost ons veel extra tijd. Ieder uur dat we daar mee bezig zijn kost 50 euro. We houden het goed bij en halen het als alles achter de rug is van je beheerrekening af.