Je wilt stoppen met bewindvoering

Het kan zijn dat je wilt stoppen met bewindvoering. Of dat je wilt overstappen naar een andere bewindvoerder.

Wat moet je dan doen?

We vinden het fijn wanneer je vertelt waarom je bij ons weg wilt. Misschien kunnen we nog samen zoeken naar een oplossing. Als je het zeker weet, dan moet je de rechter hier een brief over sturen. Daar moet je goed in uitleggen waarom je het wilt. Dat komt omdat de rechter ons als je bewindvoerder heeft aangewezen. Hij moet dan ook beslissen of we de bewindvoering mogen stoppen of dat je naar een andere bewindvoerder mag. Wij moeten ook een brief sturen. De rechter wil namelijk ook weten wat wij daarvan vinden. Soms zijn we het met je eens, soms niet.

De rechter kijkt dan of we bij hem langs moeten komen of dat hij zijn beslissing neemt zonder dat we bij hem langs gaan. Soms vindt hij het goed dat je weggaat, soms niet.

Als je met bewindvoering stopt

Stop je helemaal met bewindvoering, dan krijgen we van de rechter een brief met de datum waarop je stopt. Wij vertellen de banken en alle anderen van wie wij nu de rekeningen betalen dat ze vanaf die datum alles met jou zelf moeten doen. Wij maken een verslag van alle geldzaken tot die datum. Dit heet een ‘Rekening en Verantwoording’. Daar staat precies in hoeveel geld je op de bank hebt staan en wat we de laatste tijd voor je hebben gedaan. Dit verslag gaat naar jou om te ondertekenen. Jij moet het ermee eens zijn. Als jij het hebt ondertekend, sturen we het naar de rechter. Als de rechter het dan goedkeurt, zijn we helemaal van elkaar af.

Stap je over

Als je overstapt naar een andere bewindvoerder, dan gaat veel dingen op dezelfde manier. Wij nemen contact op met die andere bewindvoerder. We overleggen met hem wanneer hij alles van ons overneemt. Dat geven we dan door aan de bank en aan alle anderen die het moeten weten. We maken weer een ‘Rekening en Verantwoording’, jij moet deze ondertekenen. Deze gaat naar de rechter, de rechter moet dit goedkeuren. En jij kan aan de slag met de andere bewindvoerder.

Keurt de rechter je verzoek af

Als de rechter het niet goed vindt dat je bij ons weggaat, dan gaan we met elkaar praten. We kijken nog eens een keer waarom je weg wilde en of we misschien andere afspraken moeten maken. We zoeken in ieder geval een manier om zo goed mogelijk met elkaar samen te werken.