Het begint met een intake

We komen altijd eerst bij je lang om kennis te maken. Dat heet ook wel een intake. Meestal vragen we of je begeleider er bij wil zijn. Je mag ook iemand anders vragen. We leggen uit wat we kunnen doen. We overleggen dan samen en vullen de papieren in om alles te regelen.

Aanvraag voor de rechter

Vaak is bewindvoering de beste oplossing. We vullen dan ook de aanvraag voor de rechter in. En we controleren wie mee moeten beslissen. Bijvoorbeeld je vader of moeder, broer of zuster. Als we weer op kantoor zijn sturen we de spullen naar de rechter.

Naar de rechter

Na een tijd stuurt de rechtbank een uitnodiging voor een ‘zitting’. Dat is een afspraak met de rechter. Daar gaan we naar toe. Samen met jou en je begeleider. De rechter vertelt dan of het goed is dat we je gaan helpen. De rechter schrijft daar ook een officiële brief over. Dat is een ‘beschikking’.

Aan het werk

Pas als de rechter de beschikking stuurt mogen we voor je gaan werken. Dat duurt soms best lang. Dat is jammer, maar zo zijn de regels. We komen dan weer bij je langs. Dan nemen we alle dingen mee die met geld en zo te maken hebben. Ook maken we samen afspraken. .

Je eigen ‘budgetplan’

We bekijken wat er iedere maand op je rekening komt. En wat je allemaal moet betalen. Daarmee maken we een ‘budgetplan’. Daarin staat hoeveel zakgeld en leefgeld je krijgt. In het plan staat ook hoeveel je gaat sparen. Want dat moet van de rechter.

Nieuwe bankrekeningen

We openen drie rekeningen voor je. Bij de Rabobank, want dat hebben we zo afgesproken. Je oude bankrekeningen stoppen. Daar kan je dus niets meer mee doen. Je krijgt een

  • Zakgeldrekening – daar staat je zakgeld en je leefgeld op. Soms krijg je een eigen bankpas. Soms krijg je zakgeld van de begeleiding. Je kunt alleen geld van je rekening opnemen dat er op staat. Je kunt dus niet ‘rood’ staan.
  • Beheerrekening – van deze rekening betalen we de rekeningen. Bijvoorbeeld voor je ziektekosten en de huur (je ‘vaste lasten’). Deze rekeningen betaal je niet zelf. Dat doen wij voor je.
  • Spaarrekening – daar storten we iedere maand een bedrag op. Je kunt niet zelf geld van je spaarrekening halen. Daarvoor moet je met ons overleggen.

Je verzekeringen regelen we ook

Wij kijken ook of je voor alles goed verzekerd bent. Soms sluiten we een extra verzekering voor je af. Bijvoorbeeld een uitvaartverzekering, als je die nog niet hebt.

Kosten intake

Voor je inschrijving en alles wat daar bij komt kijken brengen we eenmalig een bedrag in rekening. Je betaalt dit pas als de rechter het heeft goedgekeurd dat je bij ons komt. Kijk op de pagina tarieven voor meer informatie.