Grote belangstelling voor nieuwe bewindtools

Grote belangstelling voor nieuwe tools voor cliënten in bewind
Op donderdag 6 oktober gaf Marjan Oudshoorn, samen met de onderzoeker van de HVA, in de grote zaal van het Theater en Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn tijdens twee volgeboekte workshops uitleg over de inzet van drie nieuwe tools die het Lectoraat Armoede Interventies van de HVA ontwikkelde met ondersteuning van Mijn Geld en Zo. Het was de eerste grote presentatie van de nieuwe toolbox.

Betere begeleiding en werken aan vaardigheden
De gratis tools die de HVA ontwikkelde zijn in eerste instantie bedoeld voor de LVB doelgroep maar daarnaast ook in te zetten voor álle cliënten in bewind die aan zelfredzaamheid willen werken. Het bestaat uit een korte video met uitleg over wat bewindvoering is, een stappenplan dat klanten kunnen gebruiken wanneer ze aangemeld worden voor bewind en een coachingstool die gericht is op het ontwikkelen van financiële vaardigheden. De opdrachten ondersteunen de bewindvoerder om de cliënt in de uitstroomfase weer zijn eigen financiën zoveel mogelijk te leren beheren.

Ook geschikt voor inzet in eigen sociaal netwerk
Het unieke aan de tools is dat ze vrij beschikbaar zijn voor een brede doelgroep. Dit betekent dat ze ook gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld een persoonlijk begeleider of mentor als onderdeel van een begeleidingsprogramma. De coachingstool helpt mensen die onder bewindvoering staan om vaardigheden te ontwikkelen, zoals administratie voeren en plannen en is gebaseerd op de standaard NIBUD competenties. De tool kan daarmee ook ingezet worden om bewindvoering te evalueren en klanten te begeleiden naar meer zelfstandigheid.