Ingrid Ernst nieuwe voorzitter bestuur

Op 1 mei begon Ingrid Ernst als voorzitter van het bestuur van Mijn Geld en Zo. “Het is bijzonder om deze positie over te mogen nemen van Pauline van Esterik. Ze heeft mij vier jaar geleden aangenomen als secretaris van het bestuur.” Ingrid doet haar werk als voorzitter naast de functie van Secretaris van de Vennootschap van De Nederlandsche Bank. Ze heeft daarvoor ongeveer 20 jaar in verschillende functies gewerkt bij pensioenuitvoerder PGGM, als laatste als directeur Institutional Relations. 

Recht helpt tegen onrecht
“Ik ben ooit rechten gaan studeren omdat ik het belangrijk vind dat kwetsbare mensen beschermd worden. Dat is een verantwoordelijkheid die we hebben als maatschappij en als mens. Vanuit verschillende functies en rollen heb ik daaraan mogen werken. Mijn Geld en Zo geeft die bescherming op een heel directe en praktische manier. Als je omgaan met geld moeilijk vindt, is het belangrijk dat er iemand is die ervoor zorgt dat je financieel niet in de problemen komt.”

Groot respect voor bewindvoerders
“Tijdens mijn inwerkperiode vier jaar geleden heb ik veel geleerd. De toenmalige manager Marjan Oudshoorn heeft me destijds meegenomen langs verschillende instellingen. Ook heb ik het werk van bewindvoerders en hun ondersteuners van dichtbij mee mogen maken. Ze staan voor een pittige uitdaging. Ze houden de complete en soms ook ingewikkelde administratie bij voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is al een kunst op zich. En daarnaast is er de emotionele kant.”

 Een groot hart voor de klant
“Je moet een groot hart hebben voor dit werk. Het vraagt wat van je wanneer je een klant uit moet leggen dat hij die vakantie niet kan betalen of dat het geld op is. Jij moet die eerste teleurstelling opvangen, ondersteuning geven en tegelijkertijd heel duidelijk blijven over wat wel en niet kan. Ik ben enorm trots op onze medewerkers. Ze zijn tegelijkertijd dienstverlener en zorgverlener op één van de gevoeligste punten in het leven van onze klanten, namelijk hun geld.” 

Iemand die naast je staat
“Ik leer wat dat betreft ook veel van mijn middelste zoon. Hij doet de opleiding Zorg en Welzijn en vertelt me over zijn werk met mensen met een beperking. De zorg is de laatste jaren steeds meer gericht op zelfredzaamheid en zeggenschap. Dat is een goede ontwikkeling. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je iemand naast je hebt staan, anders lukt het niet. Geld vergroot wat dat betreft alles. Wanneer het op orde is, kan er meer. Zijn er problemen met geld, dan wordt alles moeilijker.”

Verantwoorde groei
“Als bestuur van Mijn Geld en Zo onderzoeken we hoe we de komende jaren verantwoord kunnen groeien. Niet groeien om te groeien, maar groeien om onze cliënten beter te kunnen helpen. We begrijpen dat de overheid de tarieven laag wil houden. Tegelijkertijd willen we onze medewerkers een marktconform salaris bieden. We zien verantwoorde groei dan ook als een haalbare uitdaging. We hebben de afgelopen jaren immers een goed werkende organisatie opgebouwd, met duidelijke processen en gemotiveerde vakmensen.”