Annelies achter de cijfers zien

Annelies heeft een lijstje meegenomen. Zodat ze niet vergeet waar ze het allemaal over wil hebben. Voor sommige klanten is de jaarlijkse budgetplanbespreking toch een beetje spannend. Bewindvoerder Shirin van Mijn Geld en Zo vertelt over bezoek op locatie. Wat het kost, wat het oplevert en waarom het zo belangrijk is. Er gaat namelijk niets boven elkaar ‘in het echt’ ontmoeten. Zeker wanneer het om de financiën gaat. Of gewoon wat extra geld voor de bingo.

Met zijn allen rond de tafel
“Er gaat niets boven elkaar in het echt ontmoeten.” Vertelt Shirin. “Rustig aan tafel zitten, een kop koffie erbij en dan met elkaar te praten over geld. Het vraagt soms wel het nodige werk qua voorbereiding. En planning, want behalve de klant en de bewindvoerder schuift de begeleiding vaak aan, de mentor en misschien de familie. Geld is immers een onderwerp waar het hele ‘systeem’ rond de klant mee te maken heeft.”

Een completer beeld van elkaar
“Vooral wanneer het om mensen gaat met een beperking moet je niet automatisch afgaan op je aannames. Tijdens een persoonlijk gesprek leer ik als bewindvoerder meer over de klant zodat ik daar beter rekening mee kan houden in mijn werk. We praten ook over het dagelijks leven, hobby’s en wensen. Zo krijg ik een completer beeld van Annelies’ situatie en kan ik mijn advies beter afstemmen op haar persoonlijke behoeften en doelen.”

Sparen voor de vakantie naar Spanje
“Bij Annelies schuift alleen de begeleider aan. Ze is achter in de dertig, woont op een woongroep en kan heel goed zelf bepalen hoe ze met haar geld om gaat. Het jaarlijks budgetplangesprek helpt om alle inkomsten en uitgaven nog eens op een rijtje te krijgen. Ze bereidt zelf de bespreking voor. Ze heeft opgeschreven dat ze graag haar abonnement op de Donald Duck houdt. En dat ze wil sparen voor een groepsreis naar Spanje.”

 Extra geld voor de bingo
“Het is goed om op die manier bij te praten met Annelies en alle andere klanten waar ik voor werk. Afhankelijk van de klant heb je natuurlijk regelmatig contact, maar je begrijpt zo veel meer van elkaar tijdens een goed gesprek. Waarom de bingo bijvoorbeeld voor Annelies zo belangrijk is en ze het op prijs stelt om er een keer vaker naar toe te kunnen gaan. Wat dat betreft is het werk van de bewindvoerder ook veranderd. Vroeger zette je heel strak in op sparen wat je sparen kunt. Maar Annelies heeft een mooie buffer opgebouwd en nu is er ook ruimte om af en toe wat extra’s te doen.