Joost Helsloot nieuwe directeur Mijn Geld en Zo

1 oktober aanstaande begint Joost Helsloot als directeur van Stichting Mijn Geld en Zo. Joost studeerde Fiscaal Recht in Leiden en werkte bij de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën. Hij werkte ook bij de Rechtbank Gelderland, waar hij kennis maakte met de doelgroep van Mijn Geld en Zo.

Naar de mensen toe gaan
Joost vertelt hoe hij als senior juridisch medewerker bij het Team Toezicht bij mensen thuis op bezoek ging om hun situatie te bespreken. “Wanneer iemand onder bewind komt en niet zelf naar de rechtbank kan komen, ga je naar de mensen toe. Je maakt dan direct kennis en merkt hoe kwetsbaar je bent wanneer je afhankelijk bent van anderen vanwege je beperking. Denk bijvoorbeeld aan mensen met beginnende dementie of mensen met een verstandelijke beperking.”

Het belang van die moeder staat voorop
“Ik herinner me gesprekken met families over hoe bijvoorbeeld de zorg en de geldzaken van hun dementerende moeder geregeld moest worden. Je ziet regelmatig dat de familie niet op één lijn zit, of dat ouders duidelijk aangeven dat ze niet afhankelijk van de kinderen willen worden. In dat soort gevallen merk je hoe belangrijk het is om mensen te beschermen. Het belang van die moeder staat voorop. De andere belangen komen op de tweede plaats. Het blijven moeilijke afwegingen.”

Bijzonder slag professionals
“Bewindvoering voor mensen met een verstandelijke beperking vraagt om een bijzonder slag professionals. Bij Mijn Geld en Zo werken mensen die de wereld vanuit de ogen van iemand met zo’n beperking kunnen bekijken. Ze kennen de zorg vaak van binnenuit en kunnen financiën op orde brengen én houden. Het lijkt van de buitenkant op administratief werk, maar in de praktijk beteken je iets heel wezenlijks voor mensen. Vooral dat trekt me aan in het werk voor Mijn Geld en Zo.”

Soms aan de riemen, soms aan het roer
In zijn vrije tijd houdt Joost van het maken van langere wandeltochten en muziekconcerten. “Ik heb een verleden als fanatiek sloeproeier. Het is een uitdagende teamsport waarbij je er in weer of geen weer op uit gaat. Een van de races waar ik meerdere keren aan mee heb gedaan is de Harlingen-Terschelling Roeirace. Soms aan de riemen en soms aan het roer. En of je nu aan de riemen hangt of het veld overziet en aan het roer staat, je zit in hetzelfde team en hebt dezelfde bestemming.”

Beginnen met kennis maken
“Op 1 oktober begin ik als directeur voor Mijn Geld en Zo. Marjan draagt dan haar werkzaamheden aan me over, neemt daarna november en december vrij en begint op 1 januari als bewindvoerder. Ik kijk uit naar de eerste kennismaking met mijn nieuwe collega’s. Mijn Geld en Zo is gegroeid van een afdeling bewindvoering naar een zelfstandige stichting, die goed bekend staat en die een interessante toekomst tegemoet gaat. Daar wil ik graag mijn bijdrage aan leveren.”