Van locatiemanager naar gids naar bewindvoerder

“Dit geeft me echt energie!” Geke Holtland is op weg terug van een gesprek met een klant in het westen van het land als ze vertelt over haar nieuwe rol als bewindvoerder. “Het is heerlijk om direct samen te kunnen werken met mensen met een verstandelijke beperking. Je merkt hoeveel affiniteit je met de doelgroep hebt. En wat je voor een ander kunt betekenen. Vooral als het gaat om een onderwerp dat veel klanten moeilijk vinden, zoals geld.”

 Ik vond gehandicapten wel eng
“Toen ik 36 jaar geleden in de sector begon vond ik gehandicapten eerlijk gezegd wel eng.” Gaat Geke verder “Maar ik raakte al snel gehecht aan de doelgroep. Een half jaar later al werd ik getipt voor een vacature voor groepsbegeleidster en zo kwam het balletje aan het rollen.” Geke werkte in de jaren erna in verschillende rollen, volgde opleidingen op MBO en HBO niveau en werkte als locatiemanager en later ook als gids om locaties kennis te laten maken met zelforganisatie.

Een dagje fietsen dat alles veranderde
“Het is een tijd waarin ik veel geleerd heb en helemaal in mijn element was. Tegelijkertijd zijn het functies die veel van je vragen. Toen ik 59 werd, overleed een kennis van me en nam ik een week verlof op. Mijn partner en ik zijn toen een dagje gaan fietsen. Dat dagje heeft me aan het denken gezet. Ik kwam er achter hoe belangrijk het is om de tijd te nemen voor dit soort kostbare momenten samen. Vanaf dat moment ben ik na gaan denken over een nieuwe rol.”

Dagje meelopen bij Mijn Geld en Zo
“Mijn partner is zelf belangenbehartiger voor een cliënt en maakte me attent op een vacature bij Mijn Geld en Zo. Ik heb erop gereageerd en na een dagje meelopen besloot ik om uit te zoeken wat ervoor nodig was om bewindvoerder te worden. Toen ik al mijn diploma’s bij elkaar had gezocht -en dat waren er nogal wat- kreeg ik van het kwaliteitsbureau te horen dat ik gekwalificeerd was voor het werk van bewindvoerder.”

Een fijn soort spanning
“Het is zo inspirerend om de kennis en ervaring die je met de doelgroep hebt te combineren met een heel nieuw onderwerp. Want er komt best veel op je af. Ik leer veel over nieuwe onderwerpen zoals het aanvragen van bijzondere bijstand van mijn collega’s. Ondertussen ben ik ook bezig met een bijscholing. Het werk als bewindvoerder is heel afwisselend en kan spannend zijn, maar het is een fijn soort spanning. In mijn nieuwe rol kan ik vaker eens een dagje met mijn partner inplannen. En dat is me heel wat waard.”  

Weer eens aan tafel met een klant
“Vanochtend had ik een afspraak met een klant die best nerveus was voor de budgetplanbespreking. Ze had twee moeilijke gesprekken achter elkaar die dag maar toen we aan tafel zaten hadden we vrij snel contact. Prachtig om te zien hoe snel je een klik met elkaar vindt, ook als heb je het over een moeilijk onderwerp als geld. Na afloop vertelde ze me dat het haar mee was gevallen, het gesprek. Dat soort momenten geeft je echt energie. Daar kun je van nagenieten terwijl je naar huis rijdt.”