Voedingsgeld hoort op de beheerrekening

Afhankelijk van het zorgpakket krijgen cliënten voedingsgeld. Staat een cliënt onder bewindvoering, controleer dan of het op de juiste rekening wordt overgemaakt. Voedingsgeld hoort namelijk op de beheerrekening terecht te komen en niet op de leefgeldrekening. Het gaat al gauw om enkele tientjes per maand.

Praktijkvoorbeeld: Locatie kan te veel betaald voedingsgeld niet terugvorderen
De begeleider van een cliënt die onder bewindvoering staat wil voor de cliënt de betaling van het voedingsgeld regelen. Dit is de vergoeding voor voeding als de cliënt niet mee eet op de locatie. De begeleider vraagt aan de cliënt een kopie van de bankpas. Omdat de cliënt alleen een bankpas van zijn leefgeldrekening heeft komt daarop voortaan het voedingsgeld wekelijks binnen. Dit gebeurt dubbel omdat een collega-begeleider een week ervoor hetzelfde heeft gedaan. Iedere week komt nu dubbel voedingsgeld op de rekening van de cliënt, die het meteen weer uitgeeft.

Financiële tegenvaller voor de locatie
Het probleem wordt een jaar later opgemerkt. Dan blijkt dat de locatie het teveel betaalde voedingsgeld van € 2.200,- niet kan terugeisen. De begeleiders hadden moeten weten dat de cliënt onder bewind stond en hadden moeten vragen naar de beheerrekening. De bewindvoerder heeft wel toegang tot de leefgeldrekening maar wanneer ze niet op de hoogte zijn van het overmaken van voedingsgeld is het moeilijk om er rekening mee te houden. In deze zaak die bij de Centrale Raad van Beroep in juli 2020 werd ingediend werd besloten dat je van de cliënt niet mag verwachten dat deze het teveel ontvangen bedrag niet uitgeeft.

Voedingsgeld op beheerrekening
Als iemand in een zorginstelling woont dan hoort het verstrekken van eten en drinken bij het verblijf. Het is ook onderdeel van het volledig pakket thuis (vpt). en in beide gevallen kan de cliënt voedingsgeld krijgen. Bij het modulair pakket thuis (mpt) en een persoonsgebonden budget (pgb) gaat het om een verblijf exclusief eten en drinken Voedingsgeld moet op de beheerrekening van de cliënt gestort worden omdat het formeel om inkomen van de cliënt gaat. De bewindvoerder/curator moet hier verantwoording over afleggen aan de Rechtbank en controleren of de cliënt het juiste bedrag ontvangt. Het bedrag dat ontvangen wordt vanuit de instelling wordt door de bewindvoerder één op één overgemaakt naar de leefgeldrekening van de cliënt.